Thursday, 31 May 2012

Beraksi: Kitalah Watak Itu

Bismillahirrahanirrahiim

Assalamualaikum wbt.

Haritu hampir saja mahu terkeluar jantung Bib kerana merasakan sungguh lajunya gerabak dakwah ini!

1) 12 JAM sahaja untuk syahid menuju syurga

Yeah. Separuh dari hari kita! Hanya 12 jam saja untuk menghabiskan riwayat kita dengan pengakhiran yang baik. Itu apa yang berlaku di Haulah, Syria.

Dan hamba Allah yang sedang ini masih lagi hidup. Entah bagaimana pengakhiran kita... huukkkkkkk
Ingin segera menemui Allah SWT dan bersama Baginda SAW.

2) IKHWAN MUSLIMIN memacu ke hadapan.

Ini sumpah memang rasa kereta api ni sangat laju! Mesir buat pertama kalinya setelah berpuluhan tahun diperintah oleh autokrat, membuat pilihanraya. Ya. Mesir sudah mula menghirup udara kebebasan.

Antara calon presiden pilihanraya Mesir adalah Dr. Mursi; yakni ahli Ikhwan Muslimin. Beliau mendapat undian tertinggi setakat ini.

Dr. Muhammad Mursi

1. Satu-satunya calon yang mana dia, isteri dan 5 anaknya menghafaz al-Quran
2. Satu-satunya calon yang berjanji di hadapan Allah dan rakyat untuk melaksanakan syariat Islam
3. Satu-satunya calon yang pernah mengajar di 5 buah universiti antarabangsa
4. Satu-satunya calon yang pelbagai artikelnya diterbitkan oleh NASA
5. Satu-satunya calon yang pernah terpilih sebagai ahli parlimen terbaik dunia dari tahun 2000-2005.
6. Satu-satunya calon yang tidak mencalonkan dirinya untuk jawatan tetapi dipilih oleh syura.
7. Satu-satunya calon yang memperolehi sokongan dari pergerakan cendikiawan terbesar Mesir iaitu Islamic Legitimate Body of Rights and Reformation
8. Satu-satunya calon yang berdiri di belakangnya parti politik terbesar Mesir iaitu Parti Kebebasan dan Keadilan
9. Satu-satunya calon yg berdiri di belakangnya Jemaah Islam terbesar di dunia iaitu Jemaah Ikhwan Muslimin.
10. Satu-satunya calon yang memiliki sebesar-besar projek pembangunan dan mengabungkan 1000 orang pakar dalam semua bidang kepakaran.
 


Pemimpin sebegini. Kalau memerintah... SubahanaLlah! Alhamdulillah kalau Ikhwan Muslimin menang, Palestine akan dapat bantuan. Nah! Ini sumpah tanda hampir kepada kejayaan kita!

Tapi...
Tapi...
Tapi...

Di mana kita?
Pasti saja Dr Muhammad Mursi itu antara golongan yang berada di gerabak hadapan. Merekalah enjin gerabak ini. Penggerak. Yang benar-benar ikhlas!

sedang aku di suatu sudut. sesak nafas. bisa saja tercampak keluar. sungguh laju. sumpah.







Pasti enggan kembali bila di sana sudah kutemui cinta-cinta ku!

sudah lama kucari orang yang menginginkan tindakan,
tapi mereka semua menginginkan kata-kata.
-Jalaluddin Ar Rumi-

BERAKSI SEGERA!

Saturday, 26 May 2012

Terbanglah!

Burung,
Terbanglah!
Kerna sayapmu tidak patah.
Kakimu tidak cedera.

Burung terbanglah!
Engkau hanya perlu yakin.
Di langit indah ada yang menanti.

Terbanglah!

Tuesday, 22 May 2012

11:59 pm

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum wbt. :)

Alhamdulillah wastaghfirullah~

Dalam kekusutan menyusun huruf untuk digabungkan menjadi ayat yang indah, tumbuhlah fungus halus di hati.

Abaikan atau hayati.

Rasanya lama tak menulis, lepas balik dari Indonesia haritu. Berangan nak pergi lagi... Next time maybe boleh buat jaulah sejarah Aceh. Kalau berkesempatan nak ke Bandung jugak :)

Lama tak menulis melainkan sajak hati yang lebih dikuasai emosi! hakk macam-macam... dan ada juga yang hanya disimpan di draft untuk dijadikan khazanah; biar Allah yang tahu...

hmmm. Jadinya, nak cerita apa ek? dua perkara insyaAllah. emm tigalah! :D

1) FAMILI

Semalam Mak call. Nak tanya pendapat la tu... Bakal kakak ipar insyaAllah akan melanjutkan pelajaran ke UK! ngehhh... semoga dapat TARBIYAH di sana! Tiga tahun di sana, abang pula lagi dua tahun di Malaysia. hmmm, ikut fikiran Bib mungkin akan kahwin pada tahun ke tiga. Kalau kak A dapat tarbiyyah, tolonglah tarik tangan abang Bib sekali... hiik... ya Allah beri kekuatan pada kedua mereka!

Adek tak tahu lagi nak sambung study kat mana... hmmm... susah juga memilih antara cita-cita dan kawan ni! ya Allah, tunjuki dia jalan menuju cinta Mu.

emm... Famili tak settle lagi, tak lepas lah Bib nak naik satu lagi anak tangga. ke ada orang nak tolong settle kan? ;D

2) SUPER HERO

Haritu balik dari negeri jiran, nak naik train... lalu, terserempaklah dengan Pak Cik berdua nih!

emm agak2 kalau super hero yg Allah sayang,
ramai tak yang nak gambar ngn dieorang? hehe



bukan glamor jadi kejaran, redha Allah satu harapan, moga syurga jadi ganjaran.
Bib nak peluk super hero -- Muhammad SAW nanti... ngehhh^^

3) AKHWAT

Yang ada bersama, biar terpisah jasad. Untuk ummah ini, di pantai barat Jepun. Hiduplah dengan mengagungkan Tuhan kita. Begitu tenang laut Jepun memukul pantai barat, seperti itu kita menyantuni jiwa di sini. Semoga~

Hiik... teman perjalanan ;)

Mulai saat ini pun, tak pasti kekerapan menulis Bib macam mana. InsyaAllah boleh baca Shiroikoibito.

Semoga tidak berwakilkan tulisan, bukan juga kata-kata, bukan apa-apa pun~

Allahualam

Sunday, 13 May 2012

Masyarakat Pening

Katanya suara rakyat suara keramat
Tapi diam rakyat tidak dibela.
Katanya memperjuang kebenaran
Tapi tidak tertegak di kebanyakan tempat!

Nasihatnya agar rajin belajar
Tapi ada jiwa yang menahan air mata
Mengorbankan masa belajar
Demi bersama golongan autokrat.

Katanya hidup bermasyarakat
Harus saling kenal,
Tapi hati perasaan orang tidak difahami
Lalu ada yang mentah sentiasa ditindas.

Dan seperti kandang kambing jantan betina
Bila ada yang mengasing diri di hujung kandang,
Dipandang pelik lalu dihina.

Ya lah.
Bukan salah masyarakat pening itu.
Mereka jadi mangsa keadaan sistem sekarang.
Ya lah.
Bukan salah mereka.
Lalu sampai bila kita harus berlakon memegang watak kambing?!
There was an error in this gadget