Sunday, 27 November 2011

Si Monster Kecil

Bismillahirrahmanirrahim


YA... Hari ni nak story pasal monster
Pemusnah, perosak dan semualah dia...

dan monster tu adalah Bib.
Ya! BIB

patahkan barang ayah
buang barang yang ayah belum habis guna
hilangkan jam mahal mak
rosakkan mesin basuh
warnakan baju putih
putihkan baju berwarna
lubangkan baju dengan seterika
hilangkan cermin mata dan
terpaksa buat baru, pastu tak guna
masak sampai hangus dan
terpaksa buat banyak kali
rosakkan game
hambarkan suasana tetibe
tumpahkan air kat rumah orang
pecahkan gelas
lupa ambil baki 40++ ringgit
menjerit tiba-tiba kalau teringat sesuatu
hilangkan benda yang paling berharga

Ini tidak lain kerana sikap si monster yang gelabah,
cuai, tergesa-gesa dan macam-macam

sangat rasa down dengan sikap diri sendiri
selalu rasa 'eee...aku ni bawa malang!'
memang sikap cuai etc. ni masih lekat...
 macam tak boleh nak hilang
dan bila kenal TARBIYYAH
sentiasa mencari Allah,
minta Dia berikan kekuatan...
memang rasa 'eee...hidup ni tak perlukan orang macam aku'
tapi Allah tenangkan...
Bib lah yang memerlukan hidup ini
hidup yang syumul... ISLAM
untuk kembali kepada Dia

dan bila kenal TARBIYYAH
sangat-sangat takut kalau sikap ni
akan merosakkan strategi DAKWAH!
SEDIH kan?
bukan tak cuba untuk berubah...

ALLAH... sudikah Dia menerima hamba seperti Bib?

Mesti korang fikir ni small matter kan?
TAK bagi Bib!

Ini serius membebankan jiwa.

DAN KENAPA BIB masih di jalan ini?
SIAPA PUN monster kecil ini, dia takkan tinggalkan jalan ini.

TARBIYYAH untuk jadi lebih tenang dan berhati-hati 
mungkin lambat lagi untuk Bib hadam...
Tapi Bib takkan berhenti.

Kerana itu Bib sangat memerlukan teman yang FAHAM Bib
bukan hanya dengan berkata, "RELAX la Bib"
NO!

Dan sangat mahukan Allah untuk..
pimpin tangan kecil Bib agar buat dengan berhati-hati,
gerakkan kaki kecil Bib agar tidak terjatuh,
dan peluk erat hati Bib agar sentiasa tenang.


(Tajuk macam comel dan best, tapi err sedih tau!)

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget