Thursday, 29 November 2012

Kahwin Muda

Bukan dikhitbah, tapi gembiranya mengalahkan orang nak nikah!

***
Ade orang tanya Bib apa pendapat Bib tentang Baitul Muslim. (take note: yang bertanya tu akhwat ok...)

Waktu tu boleh je jawab begini dan begini... Tapi lain pulak jawapan keluar (bukan bercanggah, cuma ada tambahan... haha).

"Kena kahwin masa muda supaya dua-dua (suami isteri) tahu rasa susah".
(jawapan ni keluar mungkin disebabkan baru dengar mp3 seorang uztadz yang kahwin awal dan menyarankan orang muda kahwin awal juga)

Huraian: Terutama kita ikhwat wa akhwat yang berada di jalan juang ni, kalau rasa-rasa nak kahwin, layak kahwin.. jalan saja! Biar masih belajar! Ustadz (ekceli digelar Dr) tu kata; tak apa kahwin masa belajar. Masa belajar kita tak ada duit sangat, jadi kita dan pasangan kita akan belajar erti susah.

Bila dah susah tu kita tak mudah nak abaikan baitul muslim kita. Kalau kita masa muda biasa senang, bila kahwin dah kerja semua, ada masalah sikit tarik muka, merungut... Macam-macam masalah akan timbul. Bib tak kata semestinya begitu, tapi kecenderungan tu ada, kan?

Lagipun, bak kata Dr Muhaya, lebih baik kahwin awal untuk elak maksiat.

Satu lagi, kita tahu Maratib Amal kan? Alang-alang dah terjebak denagn manhaj ni dari tangga pertama, tangga kedua dan seterusnya pun kenalah ikut manhaj kan?

Bukan main ikut suka kita, individu muslim nak begini, tapi baitul muslim nak cara lain pulak... Kalau gitu tak jadi lah tangga tu.

Bukanlah Bib yang paling baik dalam hal Baitul Muslim.... Tambah lagi, diri sendiri banyak dosa. Entah terampun atau tidak :'( Tapi atas niat untuk berkongsi dan untuk tarik telinga sendiri dan cubit hati sendiri. :'(

Ditanya lagi; dah bersedia ke belum?

Gulp.
...

Sahabati, sedia ke tidak, ada calon ke tidak- tolak tepi. Yang penting isi dulu borang BM. Yang penting bina kefahaman tentang ni. Scan NIAT! Sementara tunggu jawapan tu, persiapkan lah diri! (part ni yang paling lemah :( sobs )

***
Apa yang menggembirakan tu biarlah rahsia. Sebab ianya terlalu pelik untuk digembirakan. Disebabkan Bib pelik, layan je lah rasa gembira ni. :D

Terima kasih Allah :')
GANBAROUJIBUN!


(update dari keitai, camni la jadinye... ni link gambar: http://www.tumblr.com/tagged/muslim-couple)



Saturday, 24 November 2012

Tiada Daya Tanpa Mu

Celakanya diriku.
Ketika aku memohon untuk bersamaNya di malam hari,
seolah Dia meminggirkan aku.

Aku tersedar dalam kehinaan.
Ruginya aku. Hinanya.
Kenapa tidak aku yang Kau pilih?

Pasti ada manusia yang lebih pantas mencintai Mu,
lalu Kau pun mencintainya.

Allah,
Aku tahu Kau tak pernah menjauh,
Lalu capailah tangan Ku!
Karena Kau begitu dekat...

Allah,
aku tiada daya andai Kau tiada!

Allah
Allah
Allah





Tangis adu, minta rayu
Kalau tidak malamnya...
Terima kasih untuk senjanya.

Wednesday, 21 November 2012

Cerita Tak Berkesudahan (?)

Salam wbt.

Hari termengah mengayuh basikal dengan terburu-buru.

Habis je bersolusi dengan adik-adik, terus ke surau sebab ada sharing pasal isu Palestine.

Tadi masa bersolusi pun banyak give and take pasal isu ni. Biasalah isu terhangat sekarang. Kalau tak tahu, orang kata tak up-to-date. Huuk. Pasal boikot, share gambar, kemanusiaan atau ketuhanan, penerimaan masyarakat lain dan macam-macam lagi.

Kat surau pulak sempat dengar sikit pasal sejarah. Penceramah bercakap sambil tunjuk slideshow. Pastu habis..

Balik dari surau... Terus buka laptop dan tengok fail-fail dalam pendrive. Alhamdulillah... Simpan lagi fail PARESCHINA (Palestine) dalam bentuk powerpoint. Powerpoint yang dibuat masa presentation tahun terakhir di Kolej Persediaan. Kolej? Institut.

Tak tahu lah kenapa begitu tekad dan nekad nak present pasal tu...

"Bib buat apa nanti?"

"Cuba teka.."

"Pasal Umar."

(=.=" memang bib dah kena cop mula umar ka?)

"Tak... Pasal Palestine." sambil tengok keychain Palestine.

Dalam fasa Bib buat kajian (bunyi macam gempak sangat kan.. Huhu) pasal Palestine, Bib duduk Rumah Islam yang namanya dirahsiakan. Kakak-kakak sangat memberi sokongan. Bib pinjam je ape buku yang ada kat rumah tu... Huhu

... Cerita tergantung ...

Hanya secebis memori. Tak ade apa sangat pun... Kesian korang.. Hehhe

Friday, 16 November 2012

Tottori Ke Tanah Asing

Bismillahirrahmanirrahiim.

Lagi dan lagi. Kerap kali roh mereka yang gugur di Palestine menarik dan menyambut aku dari terus lemas.

...

Assalamualaikum.

Alhamdulillah wa astaghfirullah untuk kasih sayang Allah yang pada hamba Nya ini. Yang kerap kali selingkuh, tapi tak mudah pula Dia meninggalkan aku begitu saja.

Memang Allah uji kita dengan apa yang kita katakan.

Kita kata; "Berdakwah tak perlukan jawatan."

Dan Allah uji kata-kata itu dengan tidak memberi apa-apa ketika yang lainnya dilihat sibuk menjalankan tugasan. Dan kita hanya mampu melihat dan bertanya "Ada yang boleh saya bantu?".

Allah uji dengan rasa "Aku tak layak".

Lalu tanya pada diri; di mana keyakinan kita pada kata-kata kita sendiri?

"Ikhlaslah. Berdakwah tak perlukan jawatan."

Bagaimana menjadi seperti Julaibib? Ketika dia tidak dikenali dengan kehebatan apa pun, pada saat kesyahidannya Kekasih Allah mencari-cari, biar yang lain lupa akan dirinya.

...

Maafkan aku Tottori. Kita tak layak ke sana bersama mereka. Hanya ke Tanah Asing ini. Lagi. :')




...

Aku bukan yang terhebat dalam menulis.
Aku bukan yang terhebat dalam berkata.
Aku bukan yang tehebat dalam mendidik.
Aku bukan yang terhebat dalam melukis, mencipta,
bukan dalam mengatur jauh sekali memimpin.
Tidak dalam apa pun.

Aku bukan yang hebat dalam halnya sabar.
Bukan juga dalam halnya ikhlas...
Tapi tak pernah aku, ya Allah...
cuba untuk menjadi yang terkebelakang
dalam mencintai mu.

Maka maafkan aku bila aku putus asa.




Thursday, 15 November 2012

Drama Boikot

Israel silap kalau menyangka kami umat Islam takut mati. Setitis darah tumpah, seribu yang akan bangkit menuntut untuknya. Darah umat Islam lebih mulia dari harta benda kami!
...

Nak makan McD ke tak... Sedap kot. Tapi kena boikot. Tak fahamlah kenapa kena boikot. Lantak ar kan, ape kaitan kita dengan orang Palestine?
...

Cik A: Stop! (serbu masuk dalam McD dan meluru ke arah kawan muslimnya) Jangan masuk burger McD tu dalam mulut ko! Plisss

Cik B: Weyh! Ko nape nak halang aku makan McD! Ko tau tak kita takleh buat pape untuk tolang orang palestine tu?! Lain la kalau ko berani pergi Palestine lawan ngan Israel tu..

Cik A: Aku bukan ape, beb... Ko tau tak orang Palestine tu saudara kita jugak. Ko sembah Allah kan? Diaorang pun... Ko bayangkan kalau Allah tanye kite kat akhirat ape yang kite dah buat untuk tolong saudara muslim kita.. Aku bukan nak suruh ko pergi ke Palestine pun.. (ko pun xde duit nk g sana kan? -simpan dalam hati. Buruk punya perangai. Istighfar) .. Diaorang yang kat sana lah yang paling mampu untuk menggalas jihad tu.. Kita yang jauh ni, Israel tak sediakan peluru untuk kita, beb... Diaorang sediakan makanan sedap, hiburan, fashion... Sebab diaorang tahu kita ni takut mati, beb! T-T Diaorang tak perlu susah payah acu senapang kat kita. Diaorang cuma nak kita tutup mata dari tengok saudara kita kat sana dan bayar harga peluru kita... Yang gemuk perut tu kita, yang gemuk senapang tu diaorang, yang hot body tu kita, yang hot senapang diaorang. (Kat akhirat dua-dua hot. Istighfar) Diaorang rosakkan kita, beb. Dalam masa yang sama diaorang minta bayaran untuk bunuh saudara kita. Kalau kita beli barang diaorang, kita bayar untuk DUA benda; kerosakan kita dan kematian saudara kita. Aku sayang ko beb...

(Cik B: melepaskan burger McD. Menangis lalu menerpa ke arah Cik A. Dan mereka pun keluar dari McD. Cik A mengenyitkan mata kepada kakak kaunter. Kakak kaunter geram. Pelanggan yang lain terdiam sambil mulut ternganga.)

Drama sungguh. Maafkan bahasa yang drama bib. Semoga sampai mesejnye. Peace.

Wednesday, 7 November 2012

Tunggu Jam 10 Malam

Bismillah~

Dari pukul 8 malam hingga ke pukul 9 malam kemudian ke pukul 10 malam.
Tunggu. Begitulah tanggungjawab seorang ibu. Mestilah risau kalau anaknya balik lambat.

***

Teringat pesan Mak Bib, banyak kali dia pesan. Tak. Baru dua kali. Dia kata yang Dr. Muhaya kata; lebih baik orang muda kahwin awal daripada mereka (termasuk Bib dan anda yang sedang membaca. sila perasan masih muda) melakukan perkara tak senonoh. Subtopic ni masuk bila cerita pasal *** nak kahwin. Dan akan berubah kepada subtopic yang paling 'tolong-jangan-tanya' iaitu BIB DAH ADA CALON KE? Biasanya begitulah perbualan kita dan ibu bapa kan, kalau ada ahli keluarga yang nak kahwin. ITU BUKAN POINT BIB. Harap maklum. ehek ehek.

Mak pesan (dua kali lepas cerita pasal kahwin. I kira you!); lepas solat berDOA lah dapat suami yang PENYABAR. SABAR dengan kerenah Bib.

Yup. Mak dengan Bapa lebih tahu tahap kesabaran anaknya. Kerut dahi, muncung mulut, lirik mata- dah berapa tahun mereka tengok semua tu. Mesti dah arif. Tapi mereka pun tahu yang anak mereka ni baik sebenarnya. Cuma tu lah...

***

Hari ni belek-belek al Quran cari dalil something, terjumpa:

Maka bersabarlah engkau, sungguh janji Allah itu benar dan sekali-kali jangan sampai orang-orang yang tidak meyakini itu menggelisahkan engkau.
Ar Rum 30: 60

Senyum je baca ayat ni. Wahhh kejap lagi bersua hati dengan adik-adik tercinta.

***

"Akak... minta maaf kiteorang lambat sikit".
"Oh. Ok".

"Akak... pukul 10 boleh tak?".
...

Terserempak lagi dengan ayat tadi. 

Maka bersabarlah engkau, sungguh janji Allah itu benar dan sekali-kali jangan sampai orang-orang yang tidak meyakini itu menggelisahkan engkau.
Ar Rum 30: 60

Baca sambil dahi kerut-kerut.



***

11. Usai. Habis. Kemenangan Allah itu pasti. Bersabarlah. Kerana memang kita diuji.

Think simply. Muhajirin ditindas, diseksa, dipulau bagai sebelum mereka berhijrah. Dan mereka bersabar. Hidup kita memang sentiasa diuji Allah. Ye lah walaupun tak nampak kita kena seksa bagai. So, just be patient. And have faith!

***

Selain berdoa dapat jodoh orang sabar, jangan lupa berdoa agar diri sendiri yang sabar. Lelaki baik untuk perempuan baik, kan? Tak yah gedik nak cari laki penyabar. Sabarkan diri dulu. Nanti Allah bagi, dia datang. Wink.

Ahaks. Mood buat-buat gedik. Wekk :p 


nota 1: Sabar sebahagian daripada iman. Bukan separuh. Dua kali sabar bukan sama dengan satu iman. Lagi entah berapa bahagian iman tu ada banyak yang perlu kita didik.

nota 2: Bahasa Bib 'selalunya' Bib je yang faham. For sure yang lebih faham tu Allah. Jadi mana-mana yang tak sampai tu, maafkan lah. Memang sengaja berselindung di balik kata.

nota 3: selamat berkenalan, terima kasih bagi yang singgah.

nota 4: maafkan kegedikan Bib malam ni. Tak tahu makan apa yang terlebih sampai jadi macam ni.


Allahualam.

Thursday, 1 November 2012

Syamilah

Itulah nama yang muncul pada ruang chat facebook tadi.

Dia teman sepermainan waktu kecil...
dan dia hanya satu dari beratus rakan facebook,
hanya datu dari beribu kenalan
yang DIABAKAN.

sedihkan?
...
pendekkan bicara, semoga sampai pada semua...
Dengan empat jiwa yang Allah anugerahkan untuk bersamaku,
semoga mereka berjaya mencapai beribu lagi jiwa di luar sana.

Ya Allah,
sayangi Aslah, kuatkan kami.

Khamis yang cukup menghiburkan. :')
Indahnya sabar. Semoga tetap kuat.
There was an error in this gadget