Wednesday, 15 February 2012

Doktor Harus Sihat!!

Bismillahirrahmanirrahiim... 

Alhamdulillah. Cuti. Tapi report still ada, kena hantar hari ni. 

Haritu pergi somewhere. Mencari tarbiyyah di sana. Mungkin jadi penguat diri yang lemah. Tak tipu yang Bib jeles tengok kawan-kawan pergi jaulah, melihat negara orang... Sampai mimpi-mimpi malam tadi :') 

Tapi duduk dalam lingkungan akhwat kat sini pun dah cukup baik untuk Bib sejujurnya... Makan sama-sama. Tadabur filem sama-sama. Nanti akan ada something kat sini :) Tak sabar nak jumpa akhwat ramai-ramai. Dalam minggu ni banyak dapat tarbiyyah. 

Selasa haritu dengar kuliah ummi. Lebih kurang maksudnya; 

Kalau kita still sanggup melakukan maksiat, maksudnya kita masih belum menjaga Allah. Kalau kita tak jaga Allah macam mana Allah nak jaga kita. Kita minta padaNya, tapi kita dengan penuh noda bermaksiat depanNya. (ok part belakang ayat tambah) 

Pastu tadi baca post Ustaz Hasanudin. Maksud lebih kurang begini; 

Kosongkan hati. kosongkan hati supaya Allah boleh hadir dalam hati kita. Rumah yang penuh gambar makhluk lain malaikat tak nak masuk. Ini kan pulak Allah yang kita hadirkan dalam hati yang penuh patung berhala (ilah selain Allah). 

Aku tahu hati itu satu, 
namun masih banyak sesuatu dalam hati. 
Entah apa yang aku bagi makan. 
Haih sakit sungguh hati ini. 
Berusaha membersihkan hati, 
mengisi ia dengan Rabb yang satu. 
Agar bisa ku pulangkan dalam keadaan suci 
ketika menghadap Ilahi. 

Menulis di rumah akhwat :)

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget